VILÉM VEVERKA A PATRICIA JANEČKOVÁ

VÁNOČNÍ ALBUM

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4316-2

Světově proslulý hobojista Vilém Veverka má za sebou úspěšný rok plný zajímavých projektů a nahrávek. Jeho loni vydané Christmas Album opět po roce boduje v prodejních hitparádách. Album si získalo oblibu posluchačů a pochválili ho i zahraniční recenzenti v loňském Gramophone a letošním American Record Guide. Album mimo jiné obsahuje několik písní s nezapomenutelným sopránem Patricie Janečkové, která nás letos bohužel opustila. Vilém Veverka se nyní těší na spolupráci s houslovým virtuosem Pavlem Šporclem, s nímž vystoupí 11. prosince v Novoměstské radnici v Praze. A pro příští rok už plánuje další výzvu: účast na netradičním pojetí Smetanovy Mé vlasti na festivalu Smetanova Litomyšl ke dvoustému výročí skladatelova narození.


Vilém Veverka je jedním z nejuznávanějších hobojistů současnosti. Jeho repertoár zahrnuje díla od baroka po současnost, která představuje na koncertech i na nahrávkách s předními orchestry a dirigenty. Loni vydal společně s Ultimate W Bandem své první vánoční album, na kterém si zahrál s řadou hostů, mezi nimiž vynikla mladá sopranistka Patricia Janečková. Její okouzlující hlas je slyšet například v Ave Maria od Bacha / Gounoda, Tiché noci od Grubera nebo Chtíc, aby spal Michny z Otradovic. „Patricii Janečkovou jsem poznal díky festivalu Smetanova Litomyšl, kde jsme měli první společný koncert. Byla to velmi milá, skromná a talentovaná zpěvačka, která měla krásnou barvu hlasu a citlivý hudební projev. Je mi velmi líto, že už není mezi námi,“ uvedl Vilém Veverka.

 

Vilém Veverka na své Christmas Album nahrál na hoboj ve světové premiéře Zimu od Antonia Vivaldiho, což ocenil britský hudební magazín Gramophone, který napsal: Vánoční album českého hobojisty Viléma Veverky má velký půvab a skutečným zázrakem je Veverkova nepřekonatelná technika. Jeho provedení Vivaldiho skladby je až fascinující." Mezi nahrávkami Vivaldiho a dalších barokních mistrů Bacha a Händela nechybí ani Adeste fideles a další písně, bez kterých si lze Vánoce jen stěží představit. Vedle Patricie Janečkové jsou mezi hudebními hosty i harfistka Kateřina Englichová a sopranistka Adéla Řehořová. Aranžérsky se na nahrávkách výrazně podepsal skladatel Martin Hybler. Supraphon nyní chystá k vydání jako samostatný digitální singl z Christmas alba Viléma Veverky Ave Maria nazpívané Patricií Janečkovou.

 

Skvělá recenze letos v říjnu vyšla v American Record Guide, nejstarším americkém magazínu zaměřeném na recenze klasické hudby (založen 1935): „Album je velmi profesionální. Veverka hraje s čistým a znělým tónem, pozorným frázováním, přičemž na hoboji provádí Vivaldiho virtuózní houslové linky s lehkostí, z níž až padá čelist. Zpěvačka Janečková je lahůdkou alba, nabízí uměleckou vyzrálost a Ultimate W Band je vynikající a výtečně doplňuje zkušené sólisty."

 

Vilém Veverka se ale nezastavuje a chystá další zajímavé projekty. Již 11. prosince se spojí s houslovým virtuosem Pavlem Šporclem na společném koncertě v Novoměstské radnici v Praze, kde oba předvedou své mistrovství v dílech od Bacha, Mozarta, Piazzolly a dalších skladatelů. O pár dní později – 14. prosince – provede s Janáčkovou filharmonií Ostrava v české premiéře Ligetiho Dvojkoncert. A finále tohoto roku bude patřit kapele Viléma Veverky TRIOplus, která kalendářní rok zakončí vánočním koncertem 18. prosince v litvínovské Citadele.

 

PhilHarmonia Octet, jehož je Veverka členem, vydal letos u Supraphonu pozoruhodnou nahrávku Mahlerovy skladby Chlapcův kouzelný roh. A s tímto souborem se příští rok, který bude Rokem české hudby, vrátí na pódium festivalu Smetanova Litomyšl. Půjde o unikátní koncert Mé vlasti ve verzi pro dvanáct nástrojů.

Připojené video