PRAŽŠTÍ SYMFONIKOVÉ

VYDÁVAJÍ SLOVANSKÉ TANCE

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK pod taktovkou svého šéfdirigenta Tomáše Braunera natočil novou nahrávku Slovanských tanců Antonína Dvořáka, které patří k nejpopulárnějším dílům české hudby. Album se nahrávalo ve Smetanově síni Obecního domu a vychází v pátek 8. prosince 2023 u Supraphonu na CD i na digitálních platformách.


Slovanské tance vznikly na objednávku berlínského nakladatele Fritze Simrocka, který byl nadšen z Dvořákových Moravských dvojzpěvů a chtěl od něj napsat něco podobného Brahmsovým Uherským tancům. Dvořák se chopil úkolu s vervou a během několika týdnů dokončil první řadu Slovanských tanců pro klavír na čtyři ruce i pro orchestr. Dílo si získalo okamžitou popularitu a proslavilo Dvořáka po celém světě. O devět let později napsal Dvořák druhou řadu Slovanských tanců, která je ještě bohatší a pestřejší.


Pražští symfonikové mají Dvořáka v krvi a jejich interpretace Slovanských tanců je plná energie, radosti a citu. Dirigent Tomáš Brauner vychází z bohaté tradice, kterou zanechali jeho předchůdci jako Václav Neumann, Jiří Bělohlávek, Sir Charles Mackerras nebo Tomáš Netopil. Nahrávka je vynikajícím svědectvím kvality a uměleckého vyzrávání Pražských symfoniků.


Dramaturg Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK Martin Rudovský k nové nahrávce uvedl: Troufám si tvrdit, že jde o snímek referenční, co se týče výrazu, temp i dalších elementů. Tato kvalita má pak několik důvodů: obecně se FOK, samozřejmě z principu, specializuje na českou hudbu, pochopitelně i Dvořákovu. Dále FOK hraje Slovanské tance naprosto pravidelně: od Nového roku 1990 vždy jako Novoroční koncert, v Praze velmi oblíbený. A ještě důvod mystický: na natáčení v Obecním domě v Praze shlížela ze svého piedestalu socha Ladislava Šalouna, která se jmenuje Slovanské tance.“


Naživo Slovanské tance v podání Pražských symfoniků zazní na turné v Japonsku, které se uskuteční hned od 1. ledna 2024, kdy také začne jubilejní stý Rok české hudby, k němuž Martin Rudovský uvedl: „Téměř každý náš koncert v roce 2024 je prodchnut slavnostním duchem Roku české hudby: všichni hostující zahraniční dirigenti (leden–červen 2024) zařazují český repertoár, například Ion Marin versus Janáčkova Sinfonietta, Case Scaglione a Novosvětská nebo Leonard Slatkin kontra Husova Hudba pro Prahu 1968. Ve druhé polovině roku pak budou náš orchestr dirigovat výhradně čeští dirigenti. A také FOK patří se svým zrozením v říjnu 1934 do Roku české hudby, takže například 19. června 2024 slavíme Mou vlastí na Vyšehradě. Nebo v říjnu 2024 speciálními narozeninovými koncerty.“

 

MULTILINK: https://supraphon.lnk.to/FOKBraunerDvorakSlovanskeTance

Připojené video