ROK ČESKÉ HUDBY

…ZAČÍNÁ

Za Rok české hudby je považovaný každý rok zakončený číslem čtyři. Bývá věnován české hudbě, protože na čtyřku připadají výročí Antonína Dvořáka (1841–⁠1904), Leoše Janáčka (1854–⁠1928), Bohuslava Martinů (1890–⁠1959) nebo Josefa Suka (1874–⁠1935).


Letos navíc uplyne 200 let od Smetanova narození a 140 let od jeho úmrtí. Součástí projektu Smetana200 budou nastudování jevištních a koncertních děl, muzikologická konference či celorepubliková hudební soutěž. Jedním z cílů projektu je i větší propagace díla Bedřicha Smetany v zahraničí.


Ambasadory Roku české hudby jsou Gabriela Beňačková, Pavel Černoch, Klára Gibišová, Jakub Hrůša, Jiří Kylián, Josef Špaček a Pavel Haas Quartet. Logo Roku české hudby a projektu Smetana 200 vytvořilo Studio Najbrt.


K uctění Roku české hudby se několika projekty v průběhu roku přihlásí i vydavatelství Supraphon. Již v prosinci 2023 například vyšly Slovanské tance Antonína Dvořáka v provedení Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK pod vedením Tomáše Braunera a letos se chystají další významné projekty: nahrávka Dvořákova kompletního díla pro housle a klavír v podání Jiřího Vodičky a Davida Marečka, Smetanova klavírní tria v nastudování souboru Trio Bohémo, nová nahrávka Českých tanců v interpretaci Ivo Kahánka či speciální 16CD box s kompletním operním dílem Bedřicha Smetany.


Více: https://www.rokceskehudby.cz/rok-ceske-hudby

Připojené video