EVA OLMEROVÁ 90!

JUBILEUM

V neděli 21. ledna 2024 si připomínáme 90. výročí narození nezapomenutelné Evy Olmerové! Byla zpěvačkou, která dokázala zpívat duší. Její hlas měl sílu a charisma. Prožila mnoho radostí i strastí, které se odrážely v interpretaci jejích písních. Milovala hudbu, jazz a svobodu. Spolupracovala s nejlepšími hudebníky své doby a nahrávala pro vydavatelství Panton a Supraphon. Dnes legenda, která zanechala nezapomenutelnou stopu v české populární hudbě. Vzpomínáme na ni s úctou a obdivem k jejímu ryzímu talentu.


Interpretka hitů Čekej tiše nebo Jsi jako dlouhý most v mládí hrála na kytaru a klavír, jezdila na koni, plavala a hlavně zpívala. Začínala u Arnošta Kavky a v Pražském dixielandu, zpíváním po kavárnách se mohla živit až od roku 1957. Díky angažmá v Semaforu se velmi rychle stala nadějnou hvězdou. Olmerovou do Semaforu přivedl dramaturg a skladatel Karel Mareš v roce 1962. "Řekl o Evě Olmerové, že nemá dobrou minulost, ale že dobře zpívá. Já na to řekl, že minulost nikdo neuvidí... Když začala zpívat, bylo vše odpouštěno," vzpomínal před časem na Olmerovou Jiří Suchý.


Olmerová byla vnučkou anglického občana, dědeček byl spolupracovníkem prezidenta Edvarda Beneše v exilové vládě v Londýně. Pro komunisty byla lákavým cílem, který si svým nezřízeným životem sám nabíhal. Skončila ve vězení. Podle legend za konflikt s příslušníkem Státní bezpečnosti a za autohavárii. K sestupu přispěl i zákaz vystupování za normalizace a další nevydařené manželství.


V šedesátých letech směla natočit jen dvě alba zpívaná anglicky. Jazz Feelin' (1968) bylo určené na export, druhé komunistické úřady brzy stáhly z prodeje. Ještě zazářila na VI. pražském jazzovém festivalu v roce 1969. Ella Fitzgeraldová chtěla, aby jí předskakovala v rámci evropského turné, ale i to jí tehdejší cenzura znemožnila. Na počátku osmdesátých let pro v té době už nemocnou zpěvačku produkoval dvě alba Michael Kocáb: Zahraj i pro mě a Vítr je rváč. Ta se stala špičkou ve svém žánru.


Její diskografii najdete na Supraphonline.cz: https://www.supraphonline.cz/umelec/1957-eva-olmerova

Připojené video