CENY ANDĚL

VYHLÁŠENY ŠIRŠÍ NOMINACE

Hudební ceny Anděl se letos budou konat 30. března v pražském O2 universu a v přímém přenosu je odvysílá ČT1. Večerem provedou hned dva moderátoři, Ivana „Fancy“ Kulhánková a Honza Dědek. Poprvé bude udělen Anděl v nové kategorii Společný projekt, ve které akademie ocení výjimečné spolupráce. Také letos se dle organizátorů Cen Anděl tříkolový systém hlasování osvědčil. „Díky přednominacím můžeme upozornit na široké spektrum skvělé hudby, která v České republice vychází. I letos shortlisty ukazují, že Česká hudební akademie má v hlavních i žánrových kategoriích velmi široký záběr. Figurují zde komerčně úspěšná jména populární hudby i reprezentanti nezávislé a alternativní scény,“ komentuje výsledky prvního kola hlasování předseda rady České hudební akademie Honza Vedral. Díky tříkolovému hlasování a přednominacím teď mají akademici pro druhé kolo hlasování šanci věnovat vybraným nahrávkám skutečně pozorný poslech.


„Prvního kola hlasování se zúčastnilo celkem 413 akademiků, což dokazuje velkou přízeň odborné veřejnosti k Cenám Anděl. Všem akademikům velice děkujeme za jejich hlasy,“ dodává k prvnímu kolu hlasování členka rady České hudební akademie a ředitelka ČNS IFPI Petra Žikovská.


V žánrových kategoriích hlasují specializované žánrové akademie, jejichž garanty jsou stejně jako vloni Vojtěch Tkáč (Alternativa a elektronika), Milan Tesař (Folk, Jazz), Michaela Vostřelová (Klasika), Matěj Kretík (Rap), Petr Adámek (Rock), Roman Juhás (Slovenské album) a Saša Michailidis (Videoklip). Garantem nově ustavené akademie, která rozhoduje v kategorii Společný projekt, je Marek Pros. Jedinou kategorií, o jejímž laureátovi akademici rozhodli už v prvním kole, je již tradičně Síň slávy.


Ceny Anděl uděluje každoročně od roku 1991 hudební akademie. Od roku 1995 se realizují pod záštitou ČNS IFPI a od roku 1997 je symbolizuje soška Anděla se šalmají od sochaře Jaroslava Róny. Titulárním partnerem 33. ročníku Cen Anděl je společnost Coca‐Cola, mediálními partnery Česká televize a Evropa 2. Dalšími partnery ročníku jsou Intergram a OSA. Pořadatelem je od roku 2017 společnost Luff Production.


Ve výsledcích prvního kola hlasování České hudební akademie jsou i tituly a umělci Supraphonu či alba exkluzivně Supraphonem distribuovaná. Tým vydavatelství Supraphon již k tomuto prvnímu úspěchu zviditelnění v rámci shortlistu blahopřeje skupině Divokej Bill a jejich albu Bazilišek, Marku Ztracenému s albem Originál a skupině I Love You Honey Bunny s jejich novinkou We Just Had A Wonderful Time. Obrovský úspěch slaví alba vydaná Supraphonem loni v oblasti klasické hudby, kde se na shortlistu ocitli vedle sebe: Bella Adamova; Jan Bartoš; Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Lukášem Vasilkem; Josef Špaček a Miroslav Sekera se SOČR řízeným Petrem Popelkou; Lukáš Vondráček se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a dirigentem Tomášem Braunerem. Držíme všem palce do druhého kola i finálního vyhlášení cen Anděl!


Alba naleznete v katalogu Supraphonline: https://www.supraphonline.cz