JIŘÍ ŠLITR STOLETÝ!

DNES SI PŘIPOMÍNÁME VÝROČÍ

Dnes si připomínáme sté výročí narození Jiřího Šlitra, geniálního umělce, který obohatil českou kulturu svou hudbou, humorem a také výtvarným talentem. Jeho dílo je stále živé a milované mnoha generacemi. Vydavatelství Supraphon mu vzdává hold výběrem jeho nejlepších písní na albu Jiří Šlitr stoletý, které vyšlo na LP desce.


Jiří Šlitr se narodil v roce 1924 v Zálesní Lhotě u Jilemnice jako syn učitele. Od dětství projevoval mimořádné nadání pro hudbu i kreslení. Studoval práva, ale nikdy se jim nevěnoval. Jeho vášní byl klavír, který ovládal bravurně. V roce 1957 se seznámil s Jiřím Suchým, se kterým vytvořil legendární divadlo Semafor. Tam se stal nejen skladatelem, ale i zpěvákem a hercem, který dokázal pobavit publikum svým suchým a originálním humorem.


Jiří Šlitr je autorem stovek písní, které se staly součástí českého hudebního pokladu. Jeho melodie jsou jednoduché, ale nápadité, jeho texty jsou vtipné, ale i hluboké. Spolupracoval s mnoha vynikajícími interprety, jako byli Karel Gott, Waldemar Matuška, Eva Pilarová, Hana Hegerová, Jana Malknechtová a další. Napsal hudbu k nesmrtelným hrám, jako jsou Člověk z půdy, Jonáš a tingltangl, Dobře placená procházka, Ďábel z Vinohrad nebo Poslední štace. Zúčastnil se i několika filmových projektů, jako byly Kdyby tisíc klarinetů nebo Zločin v šantánu, kde nejen skládal, ale i hrál.


Jiří Šlitr byl také vynikající a originální výtvarník, jehož obrazy a kresby vynikají barevností a fantazií. Jeho výtvarné dílo bylo vystavováno doma i v zahraničí a vyšlo i v několika knihách. Jiří Šlitr byl všestranný a neobyčejný umělec, který zanechal hlubokou stopu v české kultuře. Bohužel, jeho život byl příliš krátký. Zemřel tragicky v roce 1969 na otravu oxidem uhelnatým ve svém bytě v Praze. Jeho hrob se nachází na Vinohradském hřbitově. V roce 2005 mu byla udělena medaile Za zásluhy 1. stupně in memoriam.


Na albu Jiří Šlitr stoletý najdete deset jeho nejslavnějších písní, které dokazují jeho neopakovatelný talent. Jsou to písně, které zná každý, které baví i dojímají, které jsou stále aktuální i nadčasové. Jsou to písně, které nás provázejí celým životem, jako jsou Marnivá sestřenice, Kočka na okně, Golem, Tak abyste to věděla, Zčervená nebo Krajina posedlá tmou. Jsou to písně, které vytvořil Jiří Šlitr ve spolupráci s Jiřím Suchým. Nahrávky již navždy patří do zlatého fondu vydavatelství Supraphon a české populární hudby. Děkujeme mu za ně a vzpomínáme!


V nabídce Supraphonline: https://www.supraphonline.cz/album/789191-jiri-slitr-stolety-nejlepsi-pisne/lp

Připojené video