KRYŠTOF KRHOVJÁK

ZELENÉ BÁJE

Nová audiokniha pro malé posluchače odhaluje, jak důležitou roli hraje příroda v našich životech. Supraphon ji vydává u příležitosti Dne země, který slavíme 22. dubna.

 

Pod názvem Zelené báje se skrývá pět původních pohádek, které dávají odpověď na otázky, týkající se krajiny a přírody. Co se stane, až na našem ostrově vykácejí všechny stromy? K čemu je na světě obyčejná moucha? Proč mizí celé hory? Jaký může být osud krajiny, ze které odejdou lidé?

 

Pohádky básníka a původním povoláním krajinného ekologa Petra Maděry, autora dnes již kultovního atlasu hub pro děti Houbeles pictus, vám na tyto a možná ještě pozoruhodnější otázky odpoví prostřednictvím krále stromů, ducha hory nebo jen obyčejné kapky vody. Srozumitelný a přístupný námět neotřelých pohádkových příběhů ve kterých nalezneme napětí, vtip, ale i ekologické cítění propojené s bezmeznou fantazií. Vnímavý malý posluchač se tak jeho prostřednictvím může naučit rozlišovat hranice dobra a zla a nasměrovat ho na stranu všeobecného prospěchu a sounáležitosti s přírodou.

 

“Myslím si, že tato kniha může v dítěti určitou nenásilnou formou probudit věci, které bychom do nich jinak museli složitě tlouct a to nechceme. Zároveň je v těchto pohádkách ukryto i spoustu poselství pro dospělé, a tak určitě vznikne prostor pro debatu právě mezi rodiči a dětmi samotnými.“ reaguje na audioknihu herec Kryštof Krhovják, který ji načetl společně s Kristýnou Jedličkovou.

 

Grafické řešení fyzického nosiče vzniklo ve spolupráci s ilustrátorkou původního knižního vydání (nakladatelství Mazzel) Anetou Opekarovou a grafikem Lukášem Opekarem. Autorem hudby, ruchů a nejrůznějších zvuků je hudebník a pedagog Ondřej Tichý, který své vzdělávací programy realizuje posledních dvacet let napříč školami i hudebními institucemi.

 

Audiokniha Zelené báje vychází digitálně ve formátu MP3, ale také fyzicky na CD již 19.4.2024.


MULTILINK: https://supraphon.lnk.to/ZeleneBajePR

Připojené video