MUSICA ANTIQUA PRAHA

KOMPLET VŠECH ALB

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4338-2

V roce 1982 založil hudebník a muzikolog Pavel Klikar soubor Musica Antiqua Praha, který se rychle stal zjevením na hudební scéně. Jeho přístup k interpretaci barokní hudby přinesl nový vítr do tehdejší konzervativní atmosféry. Soubor se specializoval na rekonstrukci dobových nástrojů, studium historických notových pramenů a objevování kouzla starých ladění. Musica Antiqua Praha oživila dosud málo známé skladby italského raného baroka, které zněly s nevídanou čistotou a lehkostí. Soubor spolupracoval s významnými osobnostmi, jako jsou Reinhard Goebel, Christopher Hogwood, Peter Holman a Andrew Parrott, a inspiroval mnohé zpěváky a hudebníky k založení vlastních souborů. V letech 1988 až 1996 nahrál soubor Musica Antiqua Praha pro Supraphon pět alb, která zahrnují široký repertoár od italského raného baroka po české barokní vánoční písně. Tyto nahrávky zůstávají nadčasovým svědectvím uměleckého mistrovství souboru, jeho pokory, noblesy a kontemplativní hloubky, a tato pozoruhodná alba se nyní vrací k posluchačům v kompletu pěti CD nazvaném „Mystery of Early Baroque“, který Supraphon vydává již 26. dubna 2024. 



Soubor Musica Antiqua Praha byl v době svého vzniku v osmdesátých letech minulého století doslova zjevením, závanem svěžího vzduchu v (nejen) interpretačně zatuchlé atmosféře země zakonzervované totalitou. Pavel Klikar vybudoval archiv notových pramenů, společně s hudebníky objevoval magii starých ladění na dobových nástrojích. Soubor dostával tvůrčí impulsy díky setkávání s osobnostmi jako Reinhard Goebel, Christopher Hogwood, Peter Holman či Andrew Parrott. Klikarovi se podařilo pro svou vizi nadchnout výjimečné zpěváky a hudebníky, kteří později založili své soubory a etablovali se mezi nejlepšími ve světě staré hudby. Musica Antiqua Praha postupně pro Supraphon natočila pět alb s repertoárem od italského raného baroka (Grandi, Legrenzi) přes skvosty unikátně zachované v Kroměřížském biskupském archivu až po líbezné a poetické vánoční písně z českých barokních kancionálů. Jakkoli soubor sám je již historií, v jeho nahrávkách je cosi nadčasového, co nám nedovoluje uvažovat o nich jako o „archivních“. Je to pokora, noblesa, kontemplativní hloubka a dechberoucí čistota, co na nich posluchače okouzluje dodnes a přináší prožitek něčeho unikátního.

Loutnista souboru Musica Antiqua Praha Přemysl Vacek, který se velkou měrou jako výkonný producent podílel na novém vydání, uvedl: Dnes již legendární zakladatel a vedoucí souboru Pavel Klikar byl jakýmsi prorokem a věrozvěstem autentické interpretace staré hudby v českých zemích. Jako precizní perfekcionista se snažil dosáhnout absolutní interpretační a zvukové dokonalosti. Dosáhl tak nadčasové kvality, která dodnes působí svěže a mladě a přetrvává jako inspirační zdroj pro další generace objevitelů neznámých hudebních světů. Mám velkou radost, že se nám nyní povedlo všechna tato jedinečná alba vydat v jednom uceleném kompletu.“

 

Supraphon „Mystery of Early Baroque“ souboru Musica Antiqua Praha vydává v pátek 26. dubna 2024.

 

MULTILINK: https://supraphon.lnk.to/MusicaAntiquaPrahaMysteryOfEarlyBaroquePR


Připojené video