4 TENOŘI

ZAZÁŘILI V CARNEGIE HALL

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6764-2

Vokální formace 4 Tenoři ve čtvrtek 23. května 2024 úspěšně debutovala na jedné z nejprestižnějších scén světa, v newyorské Carnegie Hall. Jejich koncert From Broadway To Hollywood naplnil hlediště sálu Zankel a přilákal řadu významných osobností z České republiky, Slovenska i USA.


„Standing ovation již během koncertu, absolutní úspěch! Američany nejvíce překvapila česká verze Yesterday, to sálem zašumělo. Velký aplaus vyvolaly také Vltava nebo Bring Him Home z muzikálu Bídníci. Jako překvapení vystoupil se 4 Tenory čtyřicetičlenný folklorní soubor z Kyjova, zazpíval Kdybych byl z Moravy a Tancuj tancuj vykrúcaj. Sál při tom bouřil. Zvláštní pocty se dostalo Meky Žbirkovi, při které 4 Tenoři v hledišti přivítali generálního konzula Slovenska, Milana Vrbovského. V publiku nechyběl ani ředitel Českého centra New York Miroslav Konvalina, ředitel Národního muzea Michal Lukeš, operní hvězda Eliška Weissová, spisovatelka Martina Formanová a řada dalších významných hostů z Česka, Slovenska a USA. Publikum zpěváky čtyřikrát vestoje vytleskalo a přídavek Lady Carneval roztancoval celý sál, uvedl producent Janis Sidovský.

 

Marian Vojtko, Pavel Vítek, Jan Kříž a Michael Bragagnolo se stali vůbec prvními českými interprety z oblasti muzikálu, kteří v Carnegie Hall vystoupili. Za doprovodu Unique Quartet, Františka Krtičky a Zdeňka Blažka zazpívali výběr ze světových muzikálů Bídníci, West Side Story, Fantom opery nebo Jekyll & Hyde a také dvě české skladby: Jdi za štěstím od Karla Svobody a Vltavu Bedřicha Smetany na počest Roku české hudby. Tu letos nahráli s Českým národním symfonickým orchestrem jako ochutnávku třetího alba, které plánují po návratu z USA natáčet, a Supraphon ho nabídne posluchačům na podzim.

 

Před návratem do Prahy vystoupí 4 Tenoři ještě dnes 24. května v Business Fóru v Chicagu a od 15. června budou opět pokračovat v tuzemském turné nazvaném Vzlétnu jako Fénix, které je na mnoha místech již beznadějně vyprodané; 4. července je na hradě Karlštejn čeká 250. koncert v jejich bezmála sedmileté hudební kariéře.

 

Formace 4 Tenoři je vokální seskupení čtyř muzikálových sólistů, kteří zpívají písně různých žánrů, jako jsou muzikál, opera, pop nebo vánoční koledy. Stálými členy jsou držitel ceny Thálie tenor Marian Vojtko, zpěvák a herec barytenor Pavel Vítek, dvojnásobný držitel ceny Thálie barytenor Jan Kříž a operní tenor Michal Bragagnolo. Formaci sestavil producent Janis Sidovský v roce 2017 a od té doby vydala dvě alba, která získala zlaté a platinové desky Supraphonu. 4 Tenoři úspěšně koncertují po celé České a Slovenské republice s doprovodem smyčcového kvarteta nebo symfonického orchestru. Mezi jejich nejznámější písně patří Už z hor zní zvon, Mně sílu dáš, To je ta chvíle nebo Krása, kterou nazpívali s Lucií Bílou. V květnu 2024 debutovali v newyorské Carnegie Hall a u Supraphonu chystají již třetí album.


KONCERTY: https://www.4tenori.cz/koncerty/

Připojené video