Archivovaná verze stránky, pokračujte prosím na aktuální web.

Gramophone Award pro Tři fragmenty z opery Juliette!

Prestižní ocenění za CD Supraphonu předáno 2. října 2009 v Londýně

CD Tři fragmenty z opery Juliette (SU 3994-2) Bohuslava Martinů získaly cenu britského odborného časopisu Gramophone.

Toto prestižní ocenění uděluje nejvýznamnější světový časopis pro vážnou hudbu jednou ročně v celkem patnácti kategoriích.

Supraphonská nahrávka, která vznikla v roce 2008 jako živý snímek z prosincového koncertu v pražském Rudolfinu, zvítězila v kategorii recitálu. Ocenění tedy patří především mezzosopranistce Magdaleně Kožené, která se zhostila titulní role dívky-přeludu jménem Juliette. V roli Michela byl Kožené vynikajícím partnerem australský tenorista Steve Davislim. Tři fragmenty nastudoval s Českou filharmonií uznávaný specialista na českou hudbu, mj. Australan žijící ve Velké Británii, Sir Charles Mackerras.

Nahrávku fragmentů, které v sobě koncentrují dějově nejdůležitější a současně hudebně nejkrásnější tři pasáže z celé opery, doplňuje Suita z opery Juliette v aranžmá Zbyňka Vostřáka. Dodejme, že v případě fragmentů jde o nahrávku ve světové premiéře, protože až do roku 2008 byla známa pouze kompletní opera, která se uváděla většinou na české libreto.

Tři fragmenty z opery Juliette - ve francouzském jazyce - jejich autor původně zamýšlel jako přístupnější, zhuštěnou verzi celé opery Juliette pro rozhlasové vysílání.

Ceny časopisu Gramophone jsou tradičně udíleny v londýnském hotelu Dorchester, přičemž letos  je to navíc v roce, kdy si celý hudební svět připomíná 50. výročí úmrtí Bohuslava Martinů. Jeho hudbě se tak (i díky vydavatelství Supraphon) dostalo zasloužené pozornosti.