TIP NA DÁREK

AUDIOKNIHA POHÁDEK

Supraphon letos vydal hned několik pozoruhodných audioknih, které udělají radost především dětským posluchačům, ale určitě potěší i jejich rodiče… Mezi vánočními dárky si mohou najít své místo tak krásné tituly, jako je hudební pohádka oblíbené písničkářky Radůzy s mladými herci Národního divadla „Uhlíř, princ a drak“. Letos také vyšla v podobě audioknihy jedna z nejúspěšnějších knížek spisovatele Vladimíra Hulpacha „Indiánské pohádky“. Skvěle je načetla Bára Hrzánová. Mezi tipy na vánoční dárek pro dětská ouška nesmí chybět „Pohádkovník“, který obsahuje výběr těch nejmilovanějších pohádek, které už od dětství si rádi četli herci Aňa Geislerová, Barbora Poláková, Václav Jílek či Jakub Prachař. Pro větší děti je připraven příběh „Kryštofova myš“, který napsal Richard Bergman a načetl Jiří Lábus a audiopodoba slavného filmového dobrodružství „Cesta do pravěku,“ kterou provází hlas Oldřicha Kaisera. Ten, kdo audioknihou chce potěšit děti, které nevydrží u dlouhého vyprávění, udělá dobře, když zvolí CD s výmluvným názvem „50 nejznámějších českých pohádek“ nebo novou nahrávku generacemi milovaného Divadla Spejbla a Hurvínka „Taťuldo, zhasni!“

Více informací o jednotlivých audioknihách zde:

UHLÍŘ, PRINC A DRAK

Nevšední pohádka písničkářky Radůzy upoutá posluchače originálním jazykem, který je velmi muzikální, poetický a hravý. Vypráví o cestě královské rodiny, nešikovného prince a důvtipného uhlíře za drakem, který jediný by mohl království zachránit z věčné zimy. Matka Příroda potrestala krále za to, že se špatně staral o její dary a plýtval jimi. Pomoci může pouze tajemný drak, jehož dech dokáže jaro znovu probudit. Podaří se princezně Vendulce a jejím přátelům kouzelného draka najít? S poselstvím zlepšení vztahu lidí k přírodě a nutnosti její ochrany pracuje autorka velmi nenásilně. Spolu s Radůzou si v pohádce, která byla původně napsána jako divadelní hra, zahráli a zazpívali herci Národního divadla: Anna Fialová, Lucie Polišenská, Radúz Mácha, Igor Orozovič a Jiří Suchý z Tábora. Hudební doprovod písní vznikl použitím celé řady tradičních i netradičních hudebních nástrojů ve spolupráci Radůzy s multiinstru­mentalistou, aranžérem a vyhledávaným studiovým hráčem Josefem Štěpánkem. Písničky rozeznívá například klavír, akordeon, kytara, mandolina, banjo, ukulele, ale také kastaněty, tibetské zvonky, kazoo, kalimba či dešťová hůl. Booklet audioknihy obsahuje texty všech písniček a ilustrace pohádkových postav od renomované výtvarnice Lucie Dvořákové v kombinaci s fotografiemi her­ců.

INDIÁNSKÉ POHÁDKY

Vladimír Hulpach je autorem řady převyprávěných mýtů, pohádek, legend a bájí z celého světa. Jeho Indiánské pohádky patří k nejúspěšnějším, vyšly již v jedenácti jazykových mutacích a mnoha vydáních. V těchto pohádkách jsou zvířata a lidé ve stejné roli, mluví spolu a navzájem se silně ovlivňují. Mocní duchové pak zasahují do života všech tvorů rozumně, předem varují a dokážou pozitivně a zásadně proměnit svět. Bára Hrzánová je „Vinnetou naší doby“ (jak zní kniha jejích vzpomínkových rozhovorů s Richardem Ermlem), nejen vynikající herečka, ale i člověk, který má k indiánům celým svým životním postojem blízko. Její citové a osobní zaujetí při četbě těchto pohádek dodává nahrávce nesmírnou autentičnost a sílu sdělení. Totéž podtrhuje v nahrávce hudba, tedy zpěv, buben a chřestidlo v interpretaci náčelníka Ligy lesní moudrosti Filipa Chmela.

POHÁDKOVNÍK

Pohádkovník je strom, který se sází každoročně během Noci s Andersenem. Podle této akce, pořádané Národní knihovnou České republiky vždy 1. dubna, získal celý náš nový komplet jméno. Vše se odvinulo od nápadu oslovit mladé, vynikající herce a požádat je o jejich milované pohádky, na které buď vzpomínají z dětství, nebo je nyní s chutí čtou vlastním dětem.
Aňa Geislerová čte Povídání o pejskovi a kočičce Josefa Čapka, kapitolu z Pipi Dlouhé punčochy Astrid Lindgrenové či Andersenovo Děvčátko se sirkami, Barbora Poláková načetla úvodní kapitoly z Petra Pana, Václav Jílek pohádku O princezně Jasněnce a ševci, který létal od Jana Drdy, Jakub Prachař načetl pohádku z Werichova Fimfára, Jiří Suchý z Tábora Karafiátovy Broučky a Patrik Děrgel příběh nazvaný Jak byla vosa Marcelka ráda, že je. V pozoruhodném výběru se zde nyní potkávají pohádky laskavé i smutné, ironické i přívětivé, drsné i jemné. Ty všechny ovlivnily naše protagonisty v dětství tak, že je nyní radostně předávají dalším generacím jako zásadní poklady.

CESTA DO PRAVĚKU

Cesta do pravěku filmového kouzelníka Karla Zemana se stala průlomovým filmem a dobrodružnou legendou české i světové kinematografie. Celé generace dětí se díky tomuto příběhu seznámily s minulostí naší planety, s rostlinami a živočichy, které zásluhou kreativity a trikového umění Karla Zemana poprvé spatřily v pohybu. Nyní dobrodružný příběh ožil i ve zvukové adaptaci. Díky napínavému ději, původním filmovým zvukovým efektům, dialogům a hudbě, ale především díky interpretaci herce Oldřicha Kaisera se jistě stane atraktivním i pro posluchače mluveného slova. Čtveřice chlapců putuje proti toku času a krajina kolem nich se postupně proměňuje. Vzrušující setkání s pravěkou faunou a flórou si pečlivě zaznamenávají do deníku. Ocitají se v různých údobích a prostředích. Navštíví pračlověčí jeskyni s nástěnnými malbami a v jedné z klíčových epizod se stanou svědky souboje druhohorních veleještěrů. Přes džungli přesliček a plavuní nakonec doplují až k moři v prvohorách. Najdou tam živého trilobita, jehož novodobý pozůstatek byl motivem jejich výpravy.

50 NEJZNÁMĚJŠÍCH ČESKÝCH POHÁDEK

České národní pohádky v provedení přístupném nejširšímu okruhu posluchačů. Známí herci, klasické pohádky Boženy Němcové, Karla Jaromíra Erbena a dalších autorů, hudební doprovod, kvalitní nahrávky. Téměř dvanáct hodin tradičních pohádek vyprávěných Václavem Vydrou, Veronikou Gajerovou, Otakarem Brouskem, Janou Bouškovou a dalšími herci. V rozsáhlém souboru nahrávek nechybí žádná z klasických českých pohádek, všechny snímky spojuje přívětivý a laskavý styl interpretace a hezká hudba. Album „50 nejznámějších českých pohádek“ vzniklo pro posluchače, kteří požadují pohádkové nahrávky adekvátní umělecké úrovně, jež jsou zároveň srozumitelné a vhodné pro každého.

KRYŠTOFOVA MYŠ

Hrdinou příběhu nové audioknihy je desetiletý Kryštof, který se v mnohém liší od svých vrstevníků. Nemá žádné kamarády a od chvíle, kdy mu zemřel tatínek, je jeho svět plný samoty a smutku. Svoje štěstí hledá ve světě iluzí a snů, který je jen malou náhražkou za život, který žije. To vše se ale změní v okamžiku, kdy ho osloví neznámá dívka, která se až nápadně podobá myši. Jejich společná dobrodružství, která záhy prožijí, vrátí Kryštofovi do tváře úsměv i jeho ztracené sebevědomí…Po­hádkový příběh napsal Richard Bergman a skvěle načetl Jiří Lábus.

DIVADLO SPEJBLA A HURVÍNKA: TAŤULDO, ZHASNI!

Novinkové album z dílny Divadla Spejbla a Hurvínka pokračuje v linii zábavných i trochu poučných příběhů věcí kolem nás. Po vesele napínavé historii vysavače a žvýkačky je na řadě žárovka. Kdo ji vymyslel, jaké kolem toho byly zápletky, kdo jsou pánové Göbel, Edison, Křížík a Tesla? Jakou roli v tom hráli Spejbl, Hurvínek, Mánička, bábinka, Brno a hantec? Co způsobila prasklá žárovka, proč má pan Spejbl závratě a paní Kateřina nosí v kabelce kleště? To všechno a ještě mnohem víc si poslechnete na cédéčku v příběhu napsaném Denisou Kirschnerovou, režírovaném a obrázky vyzdobeném jejím bratrem Mikim, muzikou ozdobeném Janem Lstibůrkem a zaplněném mnoha zajímavými postavami.

Připojené video