TATA BOJS

ZVONY

Koupit album
Katalogové číslo: VT 0045-2

Pět a čtyři. Přesně tolik let letos uplyne od posledního řadového alba, respektive velkého halového koncertu Tata Bojs. K potěše nás všech se čekání na pokračování začíná velmi rychle krátit! Právě teď totiž oblíbená kapela z Hanspaulky vydává první singl z na podzim plánované nové řadovky. Volba padla na údernou skladbu Zvony, kterou doprovází minimalistické, ale o to působivější „analogové“ lyric video z domácí produkce rodiny Huňátových. Stříhat metr pak můžeme začít, i když přijde na pražský křest albové novinky! Proběhne 31. března 2021 v hale O2 Universum a vstupenky na něj pořídíte již nyní v předprodeji sítě Ticketmaster.

„Jako první jsme chtěli pustit ven spíš hybnější tanečnější písničku, která může pro někoho znít možná trochu překvapivě, ale pořád máme pocit, že to jsou Tata Bojs,“ vysvětluje výběr prvního singlu Milan Cais, který zároveň přiznává, že při rozhodování, kterou píseň zveřejnit jako první, hrály určitou roli i nadšené reakce fanoušků v rámci loňského miniturné Křest & Test, kde skladba – společně s dalšími dvěma novými písněmi Minoritní a Velký třesk – poprvé zazněla naživo a kapela byla z jejího vřelého přijetí „opravdu mile překvapená, až lehce opařená“.

Kromě našlapaného a v některých ohledech netypického zvuku zaujmou Zvony i úderným textem, který má kromě samotného obsahu i velmi zajímavou historii vzniku.

„Vždycky mě lákalo zkusit někdy při psaní textu použít klasický dadaistický postup. Když jsme tedy jeli na první soustředění k nové desce, skoupil jsem na pumpě všechny noviny. Po večerech jsme z nich vystřihovali různé titulky a lepili je na kartičky. Potom jsem je všechny nafotil, zvlášť i v některých kombinacích, po soustředění rozeslal klukům a nechal to spát. Později, když Milan psal text písničky Zvony, v této ‚nádobě‘ zalovil a použil, co se mu hodilo. Původní lístečky s novinovými výstřižky jsem použil teď na jaře, když jsem doma s rodinou dělal lyric video k písničce. Kruh se tím uzavřel,“ říká Mardoša k textu, jehož princip vzniku kapela použila – jak upozorňuje Cais – ve své více než třicetileté historii úplně poprvé a dodává: „Ta absurdnost některých slovních spojení pro mě byla hodně inspirativní, a i když na celkové ploše textu jich není tolik, dávají mu důležitou ingredienci a protože to je vystříhané z novin koupených nedávno, i určitý přídech aktuálnosti.“

Novinkou je v dosavadní historii Tatáčů i destinace, kterou si zvolili pro pražský křest nového alba – pražská hala O2 Universum, kde zahrají 31. března 2021. „Na té dlouhé cestě, která trvá už 32 let, je pro nás důležitý pocit, že se – byť třeba i jen po malých krůčcích – posouváme stále kupředu. Což může být klidně i čistě subjektivní dojem, ale to je v pořádku. Po dvou Forech Karlín jsme si říkali, že by bylo fajn udělat v případě velkého halového koncertu krok zase někam trochu jinam. O2 Universum nás začalo zajímat od chvíle, kdy jsme věděli, že se tu hala tohoto typu dokončuje. Když jsem se tam byl poprvé podívat, řešení prostoru i jeho struktura, evokující takový malý stadionek, mě nadchly a v momentě, kdy jsme začali plánovat pražský křest, byla naše volba jasná. Důležitou roli při tom sehrál i fakt, že promotérem koncertu se souhrou okolností stali naši dlouholetí kamarádi z Live Nation. Některé věci se v životě dějí jaksi přirozeně – není třeba tlačit na pilu, vykrystalizuje to prakticky samo,“ vyznává se Milan Cais, pod jehož rukama už vznikají první skici unikátní scénografie šité na míru O2 Universa.

„Plánování koncertu vypadá v současné době trochu jako sci-fi. Ale doufám, že se to brzy změní! Ostatně i spousta námětů z knih Julese Vernea se dočkala reálné podoby,“ dodává se svým typickým vtipem Mardoša ke koncertu, na nějž jsou prostřednictvím sítě Ticketmaster již nyní v prodeji vstupenky v cenách od 790,– do 1090,– Kč. Návštěvníci koncertu se mohou navíc těšit na zcela nový unikátní zvukový systém, který zajišťuje komfortní hyperrealistický zvuk na všech místech v sále.

Když pak přijde na samotné, zatím bezejmenné nové album, jehož vydání je plánováno letos na podzim, na podrobné detaily jsou Tata Bojs zatím skoupí. I tak ale přeci jen něco prozradili…

„Jako velmi důležitá se začíná jevit číslovka deset, která nám přijde jako pomyslná červená přerušovaná nitka. Krom toho, že to bude naše desáté řadové album, to nyní vypadá, že bude mít deset písniček plus jedno outro. Album zároveň vyjde na konci druhé dekády a následné turné stavíme tak, aby mělo deset zastávek plus závěrečný koncert v O2 Universum, takže desítka tam přirozeně figuruje ve více úrovních,“ odtajňuje Cais a Mardoša ho doplňuje: „Čtyři písničky, z nichž tři jsme už hráli na prosincových koncertech, jsme nahráli v únoru ve studiu. Během coronadoby je Milan s Dušanem dotáhli – zpěvy, mix, atd. Nyní tedy pracujeme na zbylých šesti. Asi čtyři z nich mají už docela jasné kontury. Hudebních motivů i textů máme nyní dost, teď to ještě musíme ‚nějak‘ pospojovat…“

Připojené video